המועצה האירופית , בצעד לחיזוק המשמעת הפיסקלית בתוך האיחוד , יזמה הליכי גירעון מוגזמים נגד שבע מדינות חברות, מה שמאותת על אכיפת מדיניות משמעותית לבלימת חוסר היציבות הפיננסית. המדינות החברות שנפגעו – בלגיה, צרפת, איטליה, הונגריה, מלטה, פולין וסלובקיה – זוהו כמי שלא דבקו בהנחיות הפיסקאליות המחמירות של האיחוד האירופי.
על פי ההחלטות שהתקבלו ביום שני בבריסל, מדינות אלו הפגינו גירעונות ממשלתיים שעולים על הגבולות המותרים של האמנה. לדוגמה, איטליה דיווחה על גירעון של 7.4 אחוזים מהתמ"ג שלה, גבוה משמעותית מ-3 אחוזים המותרים. דפוס זה של עודף פיסקאלי משתקף בין היתר על ידי הגירעונות שדיווחו הונגריה על 6.7 אחוזים וצרפת על 5.5 אחוזים.
הליך הגירעון המוגזם (EDP) אינו רק ענישה, אלא נועד להנחות את המדינות המושפעות בחזרה לזהירות פיסקלית על ידי הטלת פיקוח מוגבר והמלצה על אמצעי תיקון הכרחיים. מסגרת זו היא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר של האיחוד האירופי לשמור על רמות חוב ממשלתיות נמוכות או להפחית חובות גבוהים יותר לנתונים ברי קיימא.
יתרה מזאת, רומניה, שנמצאת בבדיקה זו מאז 2020, לא הצליחה להתקדם בצורה משביעת רצון בניהול הגירעון שלה, מה שמחייב את המשך ההליך שלה. הגירעונות המתמשכים מדגישים את האתגרים העומדים בפני המדינות החברות באיזון בין צמיחה כלכלית ואחריות פיסקלית.
התפתחות זו מדגישה את המחויבות של האיחוד האירופי לקיימות פיסקלית, החיונית ליציבות כלכלית ולבריאות הפיננסית הקולקטיבית של חבריו. פעולות המועצה משמשות תזכורת לחשיבות הקריטית של שמירה על משמעת תקציבית כפי שמתוארת באמנות האיחוד האירופי , אשר קובעות את הגבולות הפיסקאליים למדינות החברות כדי להבטיח סביבה כלכלית יציבה ברחבי האיחוד.